Amerika Rüyası ve Vize Sorunsalı

Amerika Rüyası ve Vize Sorunsalı

  İçerik Başlıkları:
1-Amerika Vizesi ile Ne Kadar Süre Amerika'da Seyahat Edebilirim?
2-Amerika Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
   2.1-Amerika Vizesi Başvuru Merkezleri Nereleridir?
   2.2-Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
   2.3-Amerika Vize Ücreti Ne Kadar?
   2.4-Amerika Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkıyor?

Size uzun zamandır hayalini kurduğum Amerika seyahatimi nasıl gerçekleştirdiğimi, gitmeden önce hangi adımları izlediğimi, bu süreçte yaşanabilecek zorlukları ama bu zorlukları aşmanın kolay yolları ile birlikte maddeler halinde anlattım. Umarım yardımcı olabilirim.

Seyahat tarihlerimi nasıl belirledim?

Otel ve Uçak rezervasyonlarımı vize işlemine başvurduktan sonra en fazla 2,5 ay geçecek şekilde ayarladım. O tarihe kadar bir sorun çıkmazsa, vizem çıkmış olur ve rezervasyonlarımı iptal etmek durumunda kalmam diye düşündüm. İlk durak olarak Miami’yi seçtim. İstanbul’dan direkt uçuş bileti aldım (İstanbul’dan, Amerika Birleşik Devletleri eyaletlerinin bir çoğuna direkt uçuş bulabilirsiniz). Orada görmek istediğim yerler için 5 gün ayırdım. Key West, Miami Beach, Ocean Drive gibi gezi listeme eklediğim yerleri gördüm. Miami’den otobüsle Orlando’ya geçtim.6 gece de Orlando’da kaldım. Şehri sindire sindire gezdim diyebiliriz. Göller, kanallar, AVMler, su parkları ve tabii ki benim en çok merak ettiğim Orlando Magic’in efsane stadyumu Amway. Burada geçirdiğim yorucu ama eğlenceli günler sonrasında, rotayı ışıklar şehri New York’a çevirdim. John F Kennedy havaalanı inişli Orlando - New York arası bir uçuş satın aldım. Havaalanında pasaport ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadım bu arada bilginiz olsun.  Ve işte New York Havalimanı İç Hatlar’dayım. Burada gezilecek, görülecek o kadar çok yer var ki benim için. New York’a ne kadar zaman ayırsan yetmez bence. Bilsem daha çok zaman ayırırdım. Maalesef ben 15 günlük bir plan yapmıştım. Caddeler, meydanlar, cafeler, Central Park ve Brooklyn Köprüsü, Chrysler Binası derken her rüyanın bir sonu olduğu gibi bu rüya da çabucak bitti ve rota yeniden oluşturuldu; Los Angeles. Bir gece uçakta geceledim. Los Angeles’a geldiğimde gün boyu dinlenmeyi tercih ettim. Burada 10 günüm vardı. Ertesi gün Hollywood’un renkli dünyasına hızlı bir giriş yaptım. Beverly Hills’den girip Universal Studios’dan çıktım. Santa Monica bulvarının ışıl ışıl kafelerinde yemekler yiyip bu 10 günü dolu dolu geçirdim. Ve rotamı tekrar oluşturarak Las Vegas’ın gizemli eğlence kuyularına kendimi bıraktım. Buraya gelmek için otobüs kullandım. Grand Canyon turuna katıldım. Las Vegas’tan Arizona Eyaletinde bulunan Grand Canyon’a gittik. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürdü. helikopterlerle Canyon'un en altında bulunan Colorado Nehrine doğru inerken muhteşem Canyon manzarasına baktığımda ne kadar doğru bir karar verdiğimi tekrar anladım. Aşağıda bekleyen teknelerle nehir üzerinde tur yapabilirsiniz. Daha sonra helikopter sizi yukarıya çıkarırken yine muhteşem manzaranın tadını çıkarmanız öneririm. Eagle Point'te (Kartal Noktası) Canyon'un muhteşem fotoğraflarını 800 metrelik uçurumun hemen yanından çekme imkanı buldum. Yine burada Hualapai Kızılderililerin çadırlarını gördüm. Buradan tekrar otobüse binerek Guano Point’e gittik. Burada da Hualapai Kızılderililerin hazırladığı nefis yemekleri yeme şansı yakaladım. Muhteşem bir tatil sonrasında İstanbul’a geri döndüğümde biraz bocalamadım değil, keşke hep gezsem. Sıradaki gezi için sabırsızlanıyorum.

 

Amerika vizemi nasıl aldım?

Vize başvurusundan önce geçerli bir pasaportum olması gerektiğini öğrendim. Geçerlilik kriteri neydi? 10 yıldan eski olmamalı, en az 2 sayfası boş olmalı ve geri döneceğiniz tarihten en az 6 ay sonra da geçerli olmalıydı. Ben yeni pasaport alarak başvuru yaptım. Bazı ülkelerin vize işlemleri aracı kurumlarla ilerliyor (sorunsuz vize almak için danışman kurum kullanabilirsiniz) fakat rüya ülke ABD için bu geçerli değil. Başkonsolosluğun resmi sitesinden DS 160 formunu doldurup online başvuru yaparak bir randevu tarihi aldım. Tabi öncesinde vize için ödemem gereken ücreti yatırdım. Her şey şimdi zorlaşacak derken hiç öyle olmadığını fark ettim. Yanıma görüşme sırasında lazım olan pasaport, DS 160 formu randevu çıktısını aldım ek olarak geri döneceğimin garanti olduğunu gösterecek belgeleri aldım, ne olur ne olmaz diye. Banka hesap bilgileri, üzerime kayıtlı şirket evrakları (imza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi örneği), ev tapusu ve araba ruhsatı gibi… Hatta evlilik cüzdanı bile işinize yarayacaktır bu süreçte (Bu belgeler sizden görüşme sırasında istenirse diye yanınızda bulundurmanızı tavsiye ediyorum, benden istenmedi). En önemlisi size vizenizi verecek görevlinin yanında net ve güvenilir konuşmanız. Yani seyahat amacınızdan emin olun ve bunu karşı tarafa hissettirin. Görüşme sırasında neden Amerikaya gitmek istediğim, orada yaşayan bir akrabam olup olmadığı gibi sorular soruldu. Parmak izim alındı.(Hem burada hem ülkeye girişte parmak izinizin alınma sebebi sahte pasaportla seyahati engellemekmiş.) Bittikten sonra görevli vizemin verildiğini söyledi (başvuru sonucunuz mülakat sırasında söyleniyor) ama pasaportumu geri vermedi (pasaportunuz geri verilirse vizeniz onaylanmamış demektir). Ne kadar süreli vize aldığımı da söylemedi. Siz de benim gibi telaşa kapılıp strese girmeyin, meğer pasaport  ve vize evrakları Ptt aracılığıyla seçtiğiniz şubeye geri gönderiliyormuş. Vize sürenizi pasaportunuz elinize ulaşınca öğreniyorsunuz. Bu süreçte öğrendim ki işinizi kolaylaştıracak şeylerden biri de eski pasaportlarınız. Daha önce Schengen vizesi aldıysanız bu da büyük ölçüde yardımcı oluyor. Kısacası vizemi 10 senelik verdiler. Yaptığım araştırmalara göre ilk başvuru sırasında genelde 6 ay ile 1 sene arasında vize de çıkabilir. Biraz şansa bağlı bir iş.

 

Vize başvuru merkezleri

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Amerikan Başkonsolosluğu, göçmen olmayan vize görüşmelerini sadece randevuyla yapıyorlar. İkamet adresiniz fark etmiyor, herhangi birine başvurabilirsiniz.

 

Vize için gerekli belgeler

Bu belgeleri toplarken özellikle dikkat etmeniz gereken alanları parantez içinde yazdım. Daha sonra sıkıntı yaşamamak adına dikkatli olmanızda fayda var.

  • Pasaport (Seyahatinizin bitiş tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerli olmalıdır. Varsa eski pasaportlarınız da yanınızda mutlaka olmalıdır)
  • DS 160 Vize Başvuru Formu (Daha önce zaten doldurmuş olmanız gereken formun elektronik ortamdan çıktısını almalısınız)
  • Vize Talep Dilekçesi (Kendi el yazınızla yazdığınız Amerikan Büyükelçiliği'ne yada Konsolosluğu'na hitaben; gidiş amacınız, seyahat edeceğiniz yerler, gidiş-dönüş tarihlerinin kapsamlı olarak bulunması gereken dilekçe)
  • Kimlik Fotokopisi ve varsa Evlilik Cüzdanı Fotokopisi
  • Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ayda çekilmiş, renkli ve 5x5 cm olmalı. Başınız “dini tercihlerle ilgili değilse” kapalı olmamalı)
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Yeni tarihli olmalı ve anne-baba, adres bilgilerini eksiksiz içermeli)
  • Banka Hesap Bilgileri (En az 3 aylık hesap hareket çıktılarını ve Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinizi karşılayacak bakiyenin sizde mevcut olduğunu görmeleri şart)
  • Uçak ve Otel Rezervasyon Belgeleriniz (Uçak rezervasyonunuz gidiş-dönüş olmalı, sadece rezervasyonları yapmanız yeterli satın almanıza gerek yok.)

 

Vize ücreti ne kadar?

Ben Ziyaretçi/Turist (B1-B2) vizesi aldığım için 160 USD harç ödedim.Vize ücretleri alacağınız vizeye ve tarihe göre değişkenlik gösteriyor. Yani vize ücretleri değişmiş olabilir. Başvurudan önce Amerikan Büyükelçiliği’nin yada Amerikan Konsolosluğu’nun sayfasından tekrar teyit etmenizi öneririm. Ödemiş olduğunuz harç dekontunu evraklarınız arasına koymanız büyük önem taşıyor, sorulduğunda orjinalini ibra etmeniz gereklidir. Kaybetmemeye dikkat etmelisiniz.

 

Vize ne kadar sürede çıkıyor?

Yaptığım araştırmalar sonucunda normal zamanda Amerika Birleşik Devletleri vizesinin 15 gün ile 1,5 ay süresinde çıktığını öğrendim. Fakat yaz aylarında başvuru yoğunluğu sebebiyle daha uzun sürebiliyormuş. Ben yaz aylarında 1 aylık seyahat planladığım için 3 ay öncesinden başvurumu yaptım. Siz de seyahatinizi yaz ayları için planlıyorsanız randevunuzu 3 ay kadar önceden almanızı öneririm.

 

Ret almamak için ne yapmanız gerek?

Amerika Birleşik Devletleri’nden ret cevabı almak büyük bir sıkıntı. Ret cevabı, görüşme sırasında tedirgin cevaplar vermenizden ya da evraklarınızla alakalı sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Evraklarınızı teslim etmeden önce iyice kontrol etmeniz ve kesinlikle net ve güvenilir cevaplar vermeniz gerekli. En başta doldurduğunuz form bu süreçte işinizi kolaylaştıracak en önemli unsur. Dikkatli ve titizlikle doldurmanızı tavsiye ederim. Danışman firmalardan de bu süreçte yardım alabilirsiniz. İlk kez vize başvurusu yapıyorsanız ve bütçeniz el veriyorsa, başvurunuzu eksiksiz tamamlamak için www.amerikavize.com.tr size profesyonel bir destek sağlayabilir.


Amerika Vizesi ile ilgili bir sorunuz mu var? Bize sorabilirsiniz.

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır

Adı Soyadı
Telefon
Eposta
Mesajınız

Vize Başvurusu Yap

Hızlı ve güvenli bir şekilde vize başvurusunda bulunabilirsiniz...

İLETİŞİME GEÇ